Jakie choroby wymagają specjalnej diety?

Dbałość o prawidłową masę ciała, właściwe nawyki żywieniowe i odpowiedni jadłospis jest szczególnie ważna, jeśli dokuczają Ci któreś z poniższych chorób, zaburzeń lub dolegliwości:

  • cukrzyca,
  • osteoporoza,
  • fenyloketonuria,
  • choroby serca i układu krwionośnego (m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego, anemia, podwyższony cholesterol),
  • choroby układu pokarmowego (m.in. wrzody, zaparcia, zgaga, niestrawności),
  • choroby wątroby i dróg żółciowych (m.in. kamica żółciowa, zapalenia wątroby),
  • choroby nerek i układu moczowego (m.in. kamica nerkowa),
  • choroby nowotworowe,
  • choroby dermatologiczne,
  • niedoczynność i nadczynność tarczycy,
  • zaburzenia odporności,
  • migrenowe bóle głowy,
  • nietolerancje i alergie pokarmowe,
  • zaburzenia odżywiania o podłożu psychicznym (anoreksja, bulimia).

Potrzebujesz specjalistycznego wsparcia w sformułowaniu diety dopasowanej do Twoich szczególnych potrzeb żywieniowych, wynikających z choroby? Zapraszam na konsultację!

Zostaw odpowiedź